marți, 12 aprilie 2011

Turismul spaţial - are we there yet?

Oricine a intrat azi pe Google a văzut că sigla are un cosmonaut, o rachetă şi alte obiecte spaţiale, pentru că sărbătorim, nu-i aşa, 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu - rusul Yuri Gagarin, 12 Aprilie 1961.

(pt aceia din voi care nu ştiu prea multe despre Yuri Gagarin şi nu aţi intrat încă pe goagăl, pt că vă interesează mult mai mult Vorba lu Papamanci, aveţi câteva linkuri ajutătoare aici)

Revenind, se împlinesc 50 de ani de când primul om a zburat în spaţiu. Iar în aceşti 50 de ani, doar câţiva i-au mai urmat exemplul. Cu toate astea, oamenii anticipează şi fac previziuni pt viitor. S-a vorbit multă vreme despre posibilitatea unui turism spaţial, ceea ce părea chiar o idee bună. Nu cred că sunt prea mulţi oameni care, dacă şi-ar permite un astfel de moft turistic, ar spune... "Neah, mai bine mă duc să mai dau o tură prin Ibiza, că am auzit că vine Inna vara asta!" Oamenii sunt, prin însăşi natura lor, curioşi, iar spaţiul şi ideea de a părăsi planeta-mamă, ne fascinează de câteva decenii bune.




Vreo câţiva ani, Agenţia Spaţială Rusească a întreţinut astfel de cereri din partea milionarilor şi s-au întreprins câteva zboruri (preţul unui "bilet" era de vreo 20-30milioane de dolari, iar lista de aşteptare luuuungă). S-au oprit, totuşi în 2010, când şi-au mărit efectivul de specialişti pe staţia spaţială şi nu mai aveau ce scaune libere să ofere turiştilor.

Salvarea ar putea veni prin lansarea unui număr din ce în ce mai mare de aeronave "Soyuz" de trei locuri - câte 5 pe an din 2013. Dar şi acest lucru rămâne în continuare ipotetic.


Câţiva astfel de "vizionari" au făcut şi investiţii uriaşe în domeniu. Pe lângă companiile aerospaţiale ale celor mai puternice două state în acest domeniu - SUA şi Rusia, că doar de aici a pornit totul, în timpul războiului rece - în jocul acesta de-a rachetele s-au implicat şi companii private, printre care şi excentricul Richard Branson (îl ştiţi voi, individul cu Virgin). Cu toate acestea, termenele anunţate se tot amână, complicaţii neprevăzute apar şi-aşa mai departe.

Unii zic 2013, alţii 2015, cei mai optimişti spuneau până nu demult 2011, dar s-au răzgândit pe parcurs.

Finally, pt mai multe detalii, click aici.


Am un prieten căruia îi place să creadă că, în ritmul în care avansează tehnologia, până la sfârşitul vieţii noastre va fi posibilă teleportarea. Eu mă limitez la călătoriile în spaţiu pentru oameni obişnuiţi, pt care întrebarea mea este.... mai trebuie să aşteptăm mult? Adică, Henry Ford făcea primul Model-T în 1908, iar 50 de ani mai târziu industria automobilistică era mai mult decât pe val. De ce nu se întâmplă la fel şi cu transportul spaţial?

2 comentarii:

  1. E tare destept prietenul ala al tau! Stie el ce zice, eu sugerez sa-l asculti! Strangeam si eu bani de-o fuga pana in spatiu, dar au zis ca nu au marunt sa-mi dea rest si am lasat-o pe alta data. Oare ofera reduceri studentilor? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic sa revii la lucruri mai pamintene si pentru oameni obisnuiti.

    RăspundețiȘtergere