marți, 29 martie 2011

Wroclaw - Tara piticilor/The land of dwarfs

For the english version press here.
Un exemplu perfect de obieciv turistic de success fabricat de cativa ani, care sa completeze imaginea unui oras medieval de o frumusete aparte – piticii dinWroclaw.

Nu ai cum sa nu-i vezi intr-o plimbare prin central vechi. Sunt peste 100 de astfel de mici statui de vreo 20-30 cm (nu-ti ajung nici macar pana la genunchi) si fiecare face altceva: mananca, dorm, fac cumparaturi sau protesteaza – totul intr-o forma miniaturala, ceea ce sporeste amuzamentul trecatorilor.

Dar de unde si pana unde acesti pitici? Ghidurile locale amintesc momentul rezistentei anti-comuniste, cand o miscare numita “Alternativa portocalie” a cautat reducerea la absurd a autoritatilor. Ce faceau mai exact? Unde politia stergea lozincile anticomuniste de pe pereti, “portocaliii” desenau un pitic. De asemenea au avut loc marsuri prin centrul orasului cu sute de oameni imbracati in pitici sau mos Craciuni. Pe ce baze puteau fi arestati acesti oameni ? Exact !

Mai jos, cativa dintre cei mai simpatici pitici





Pentru intreaga colectie  click aici.

Un lucru cu atat mai interesant il reprezinta implicarea agentilor economici locali in sustinerea acestui proiect. Astfel, daca la inceput, in 2005 erau doar 20 de asemenea statui, pe parcurs s-au facut comenzi de pitici in anumite ipostaze, ca sa promoveze diverse localuri, si s-a ajuns la 147. Si numaratoarea continua…

Gasim, deci, in fata unui restaurant italienesc, un pitic cu o pasta in furculita, la Pizza Hut altul a esuat, satul, intr-o farfurie, iar la politie un strajer ne priveste sever, in vreme ce, in fata unui magazin de suveniruri, un pitic turist cu rucsac si aparat de fotografiat pare sa caute ceva. Iar promovarea nu se opreste aici. Poti cumpara, de la orice chiosc care se respecta, o harta a piticilor, cu nume, poze si amplasament.

Eu am incercat sa-i gasesc pe toti, dar, intr-o zi intreaga de alergat pe strazi, n-am reusit sa bifez decat veo 40!

Un comentariu:

  1. si ceea ce mi se pare cu atat mai laudabil este ca orasul a fost distrus aproape in totalitate dupa al doilea razboi mondial, dar acum nu doar ca si-a regasit frumusetea medievala de odinioara, dar vine si cu astfel de idei inovatoare... da de gandit, nu?

    RăspundețiȘtergere