miercuri, 30 martie 2011

Turismul preventiv – sa mergem cat se mai poate

Site-urile de specialitate spun ca noul trend in turism este determinat de… dezastrele naturale. In sensul ca oamenii viziteaza anumite locuri despre care sunt convinsi ca se vo schimba in anii care vin si vor sa le vada asa cum sunt acum.

Exemplele cele mai des folosite sunt « obiectivele« asa zise naturale, precum padurile tropicale puse in pericol tot mai mult de activitatea industriala intensa din zona sau speciile de animale pe cale de disparitie. Asa ca tot mai multi oameni scot din buzunar o caruta de bani ca sa vada “cat se mai poate” gazelele si leii din Africa, marea bariera de corali a Australiei, ursii panda sau koala si animalele polare, posibile victime ale incalzirii globale. Tot mai multe expeditii de tip « safari« si cereri din ce in ce mai mari pt excursii in Antarctica. Da, Antarctica. Daca va intereseaza, aproape 50 000 de oameni au fost pe marele continent alb numai anul trecut! 



Si parerea mea e ca lista nu se opreste aici. Turnul din Pisa nu poate sta inclinat la nesfarsit, Venetia se scufunda si ea cu cate 10 cm pe an, Japonia nu mai are asa multe zile pe harta (nu in forma actúala cel putin), Orientul  Mijlociu, leaganul primelor civiliizatii despre care invatam la istorie, sta si el pe un butoi de pulbere si cate si mai cate.

Daca va mai spun si ca Guvernul olandez a anuntat in urma cu cateva luni ca ar putea interzice consumul de marijuana in celébrele Coffee shops din Amsterdam pentru a scapa orasul de faima de oras al drogatilor si pentru a atrage atentia turistilor catre celelalte obiective… E clar, lumea se schimba. In bine sau in rau, depende din ce loc stai sa privesti. Cert e ca daca vrei sa mai vezi anumite locuri/lucruri asa cum trebuie, ar cam fi cazul sa te grabesti.



Si daca stau bine sa ma gandesc, intr-un episod din « How I met your mother« , Ted vorbea despre o biblioteca presupusa grandioasa al carei arhitect nu luase in calcul si greutatea cartilor de pe rafturi si se afunda in pamant cu cativa centimetri pe an. Ar fi cazul sa merg s-o vad… cat se mai poate!


Voi ce « temeri turistice » aveti ? Ce ati vrea sa vedeti acum, pana nu se darama/topeste/scufunda etc ?

6 comentarii:

  1. eu intrebam ce loc ai vrea sa vezi, nu ce loc ai vrea sa vezi distrus :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. eu vreau sa vad toot... cat mai mult:)... atat cat s poate intr-o viata d om:) si cu un salariu d "debutant" in Romania:D

    RăspundețiȘtergere
  3. pai da nu vezi ca nu e bine asa? trebuie sa-ti faci o lista de prioritati. ca daca tu incepi catre est, si Machu Pichu dispare in 20 ani, n-o sa-ti para rau ca ti-ai pierdut vremea cu chinezutii???? :P

    RăspundețiȘtergere
  4. BORA BORA - aia vrei sa vezi, da`le dracu de foci

    RăspundețiȘtergere
  5. Un loc care merita vizitat si este in agenda mea viitoare este Bali-Indonezia

    RăspundețiȘtergere