Tocmai când strânseseşi destui bani ca să te dai drept următorul Ţânţăreanu şi să iei la rând toate insulele exotice care se termină în I – Fiji, Bali, Hawai şi altele – a venit momentul să-ţi schimbi planurile de vacanţă, pentru că, în 2011, destinaţiile exotice sunt… cel puţin deosebite.
10. Beirut, Liban
Aşa numita capitală a distracţiei în Orientul Mijlociu (whatever that means… mi-e greu să-mi imaginez pe cineva din O.M. petrecând noaptea într-un club), Beirut este un oraş plin de energie, cu zgârie nori şi clădiri de sticlă care răsar la tot pasul, ca ciupercile după ploaie. Traficul este o nebunie (nu rare fiind ambuteiajele de Hummer-uri!!!!), iar oamenii sunt party animals. O destinaţie din ce în ce mai căutată de europeni.
9. Doha, Qatar
La rând pentru a găzdui Cupa Mondială la fotbal din 2022, capital Qatar-ului se presupune că va atrage muuuulte milioane de vizitatori încă de anul acesta. Cea mai bogată ţară din lume ca PIB/loc (a luat déjà locul Dubaiului drept Capitală a Golfului), după ce în urmă cu câteva sute de ani era un biet sat de pescari şi braconieri de perle. Safari în deşert, bazare vechi şi plaje însorite pe insule artificiale – ai tot ce ţi-ai putea dori.
8. Sarajevo, Bosnia & Herzegovina
Cine ar fi crezut că vecinii din belicoasa Bosnie, atât de încercată de conflicte, ar putea concura pentru titlul de cel mai frumos oraş al Europei de Est (Bucureşti e pe undeva prin topul ăsta? Haha!) Înconjurat de dealuri, cu alei vechi pietruite şi restaurante rustice, Sarajevo pare a fi locul ideal pentru un sejur romantic.
7. Seoul, Coreea de Sud
Oraşul îmbină caracterul high-tech al capitalei japoneze cu “tupeul” Hong Kong-ului. Are cei mai prietenoşi localnici, ceea ce nu prea e obişnuit printre asiatici, dar veniturile din turism înregistrate până acum par să le fi schimbat şi mentalităţile.
6. Baku, Azerbaidjan
Pe malul mării Caspice, capitala Azerbaidjanului surprinde prin lux şi bun-gust. Se pare că poţi cumpăra orice cu banii de pe petrol! Pieţele agitate, bulevardele elegante şi galeriile te vor ţine ocupat pe timpul zilei, pentru ca noaptea să ţi-o petreci într-un local select.
5. Kopaonik, Serbia
Noul slogan al staţiunii este “Skiază cu campionii!” Într-adevăr, raportul de calitate/preţ la serviciile oferite de vecinii sârbi te va face să te gândeşti de două ori înainte să rezervi vacanţa aia pentru la iarnă în Austria sau Elveţia. Cea mai modernă pârtie de ski din Europa, cu 21 de aparate de urcat şi cea mai lungă pantă verticală de 521 de metri, Kopaonik va fi “the it place”de la iarnă încolo.
4. Slovenia
Având în vedere faptul că topul a fost conceput de către agenţiile de turism britanice, nu mă miră să gasesc şi astfel de destinaţii la categoria “exotice”. Anglosaxonii noştri abia acum îşi îndreaptă privirea către Estul Euopei, unde au surpriza să descopere o ţară încântătoare, cu natura aproape neatinsă de industrializare şi cu oameni primitori.
3. Kazakhstan
După faima nedorită pe care şi-a atras-o prin filmul Borat – varianta necivilizată şi mai mereu dezbrăcată a lui Ali G, Kazakhstan a reuşit în ultima vreme să atragă atenţia turiştilor şi prin peisajele muntoase superbe, lacurile şi râurile care fac din ţara lui Borat unul dintre cele mai pitoreşti locuri de pe glob.
2. Quebec, Canada
Nimic nou sub soare nici în ceea ce priveşte acest oraş – mă refer pentru românii care emigrează acolo de ani de zile în numere mai mari decât efectivul armatei naţionale. Deşi rivalizează cu oraşul geamăn Montreal, Quebec are locul lui bine asigurat în itinerariile iubitorilor de sporturi şi activităţi outdoors.
1. Macao, China
Sora mai mică a Hong Kong-ului, Macao prezintă un amalgam cuceritor de arhitectură portugheză, de pe vremea vechilor colonii, zgârie nori şi cazinouri strălucitoare, care i-au dobândit titlul de “Las Vegas al Estului”. Fuziunea influenţelor culturale europene şi chinezeşti face din Macao un loc fascinant, care combină familiarităţile vestice cu exotismul orientului îndepărtat.
Tu unde ai vrea să te duci?